Yohimbe mint afrodiziákum

Yohimbe volt az egyike azon kevés növénynek, melyet a nyugati orvoslás is elismert, mint farmakológiailag aktív afrodiziákum, az FDA (Amerikai Egyesült Államokban) és TGA (Ausztráliában).

A Yohimbe ill. yohimbine mitől afrodiziákum?

Az elsődleges és a legtöbbet kutatott mechanizmusa a yohimbinnek, hogy inaktiválja az alfa-2-adrenerg receptorokat, ezzel növeli a noradrenalin felszabadulását, mert a negatív visszacsatolású gátló hurok megszakad. Ez a noradrenalin növekedés megbízhatóan észlelhető embereknél, ahogy a Johimbe dózisát növelik.
A Yohimbinről általában azt gondolják, hogy a férfiak erekciós funkciót javítja, az értágító hatásával a nemi szerveknél. De ezek a barlangos testek, ha kisebb méretben is, de a nőknél is előfordulnak, így a yohimbine szexuális serkentő nőknél is. A nőknél, alacsonyabb dózis elég ahhoz, hogy érezhető legyen egy finomabb érzékelés és vérbőség a nemi szervek területén továbbá, hogy elkerüljük az idegrendszeri mellékhatásokat. (Később…)
Yohimbine serkenti a noradrenalin felszabadulását az idegvégződéseken. Ez teszi lehetővé a noradrenalin felszabadulását a corpus cavernosum (barlangos test, a penis és clitoris merevedésképes teste) területén, ami fokozza a szexuális stimulációt és segít az erekció elérésében a férfiaknál és clitoris vérbőségét növeli a nőknél.
Amiért, szeretni szokták bizonyos körökben a Yohimbét, az a kettős hatás, amely meghozza a kedvet és rásegít a merevedésre is.
A Yohimbine a perifériás vegetatív idegrendszer aktivitását növeli paraszimpatikus (kolinerg), és csökkenti a szimpatikus (adrenerg) aktivitást. A szexuális teljesítmény és a nemi szervek vérbősége kapcsolódik a kolinerg aktivitáshoz és az alfa-2-adrenerg blokád, amely a növekedését eredményezi vér beáramlásnak és csökkenti a vér kiáramlását a hímvesszőből.
Utolsó, de egészen biztosan nem utolsó sorban, a yohimbin növeli a dopamin szintet, mely egy eddig részben feltáratlan mechanizmus. A dopamin talán a legfontosabb neurotranszmitter, a nemi vágy felkeltése és a szexuális együttlétre való ráhangolódás szempontjából. Több vizsgálat szerint a dopamin szint emelkedésekor a szexuális izgalom és nemi vágy is növekszik.