Tinktúra a növényi anyagoknak az alkoholos kivonata.

A növényi részeket összeaprítjuk és alkoholban áztatjuk.

Töménység variációk:
Minél töményebb az alkohol, annál többet old ki a gyógynövényből.
Vastagabb, húsosabb gyógynövényeknél, gyökérnél, ill. magoknál a töményebb jobb.

  • 40% – 50% Alkohol tartalmú minőségi vodka, vagy pálinka:
    Levelek, szirmok, illetve a kevesebb nedvtartalmú friss gyógynövényekhez.
  • 65% – 70% Alkohol tartalom:
    Több nedvességet tartalmazó gyógynövényekhez, gyökerekhez, magvakhoz, citromfűhöz stb.
  • 85% – 95% Alkohol tartalom:
    Képes teljesen átjárni a növényt és minden hatóanyagot kioldani.
    Esszenciális olajak és aromák elérésére használjuk, amelyek a növényből nehezebben szedhetőek ki. Én ezt a töménységet használom.

Az áztatáshoz, széles szájú jól zárható üveget használjunk (dunsztos üveg is jó), amelyet az anyag elhelyezése után lefedünk.

Tinctures-just-made

3/4-ig töltöm az üveget növénnyel és arra öntöm az alkoholt, hogy teljesen elfedje.

Az áztatás hőmérséklete 1 – 20 C között legyen! Ennél melegebb helyen az alkohol párolog és nyomás képződik az edényben!
Én hűtőben szoktam áztatni.

Az áztatás ideje 6 – 14 nap. Függ a növényi rostok vastagsáságtól.

Naponta meg kell rázogatni az üveget, hogy mindent átjárjon az alkohol.

Miután elkészült az áztatás a teljes folyadékot finom szűrőn átszűrjük, a visszamaradt anyagot alaposan kinyomkodjuk.

Az így nyert még zavaros szüredéket vászonkendőben vagy szűrőpapíron újra átszűrjük, hogy szárazanyag mentes, homogén folyadékot kapjunk.

Az elkészült tinktúra a növénynek hosszú éveken át eltartható hatóanyagait tartalmazza.

Barna jól zárható üvegben, tároljuk hűvös helyen, hogy a napfény és a hő ne ártson neki.